Sushi na zimno, a może na ciepło?
Sushi, jako jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni japońskiej, zyskało ogromną popularność na całym świecie.
Sushi na zimno, a może na ciepło? Dowiedz się więcej »
Sushi, jako jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni japońskiej, zyskało ogromną popularność na całym świecie.
Sushi na zimno, a może na ciepło? Dowiedz się więcej »
Na początku XX wieku japoński chemik Kikunae Ikeda odkrył piąty smak, który nie mieścił się w tych czterech ramach. Nazwał go „umami”.
Smak umami. Jakie produkty go posiadają? Dowiedz się więcej »
W świecie kulinariów Japonia zachwyca nie tylko sushi, ramenem czy tempurą, ale również dodatkami, które idealnie komponują się z tymi potrawami.
Japoński majonez do sushi. Jak go zrobić? Dowiedz się więcej »
Sos sojowy to jeden z najważniejszych składników kuchni azjatyckiej.
Czym zastąpić sos sojowy? Poradnik dla osób poszukujących alternatywy Dowiedz się więcej »
Jednym z często pojawiających się tematów w rozmowach ciężarnych kobiet jest kwestia diety, a szczególnie tego, co można, a czego nie wolno spożywać.
Czy można w ciąży jeść sushi? Dowiedz się więcej »
Coraz więcej osób nie tylko chętnie odwiedza restauracje serwujące ten specjał, ale także podejmuje się wyzwania przygotowania sushi samodzielnie w domowym zaciszu.
Co jest potrzebne do zrobienia sushi w domu? Dowiedz się więcej »
Choć największą uwagę zwykle przyciąga sushi, jego smak nie byłby kompletny bez trzech charakterystycznych dodatków: wasabi, sosu sojowego i marynowanego imbiru.
Wasabi, sos sojowy i imbir – co należy wiedzieć? Dowiedz się więcej »
Gotowe zestawy sushi, pakowane próżniowo i dostępne za ułamek ceny restauracyjnej porcji, kuszą dostępnością i wygodą. Ale czy sushi z marketu to rzeczywiście dobra alternatywa?
Sushi z marketów – warto czy nie? Dowiedz się więcej »
Choć głównym składnikiem sushi jest ryż, ryby lub owoce morza, cała sztuka przygotowania tej japońskiej potrawy tkwi również w dodatkach, które wzbogacają smak i nadają charakter każdemu kawałkowi sushi.
Jakie wybrać przystawki do sushi? Dowiedz się więcej »