
Świeżość sushi
Podstawą smacznego sushi jest jego świeżość. Składniki, takie jak ryby i owoce morza, są szczególnie wrażliwe na zmiany temperatury i muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach. Surowe ryby zaczynają tracić swoje walory już po kilku godzinach od przygotowania, dlatego sushi powinno być spożywane jak najszybciej. Jeśli jednak konieczne jest jego przechowanie, należy zadbać o prawidłowe warunki.
Przechowywanie sushi w lodówce
Jeśli sushi nie zostanie zjedzone od razu, najlepiej przechowywać je w lodówce. Temperatura w lodówce powinna wynosić od 0 do 4 stopni Celsjusza. Ważne jest, aby sushi było szczelnie zapakowane, co zapobiega wysychaniu ryżu i utracie świeżości. Można do tego użyć plastikowych pojemników z pokrywą lub folii spożywczej. Sushi powinno być przechowywane maksymalnie 24 godziny w lodówce. Po tym czasie jakość składników może się znacznie pogorszyć.
Czy można przechowywać sushi w zamrażalniku?
Jak przechowywać sushi w podróży?